5 Perkara tentang Wanita yang Sedang Haid

doktersehat-sakit-perut-wanita-mens-menstruasi-datang-bulan-stomachache-tipes-tifus

DokterSehat.Com– Salam & hello buat semua pembaca yang dihormati, kali ini saya ingin berkongsi mengenai beberapa perkara tentang wanita yang sedang uzur. Fakta ini bukan 100% tepat kerana maklumat diperolehi berdasarkan perkongsian pengalaman dan bukan melalui sebarang kajian bertulis mahupun rujukan buku-buku ilmiah.

  • Emosi tidak stabil – wanita akan cepat marah dan mudah melatah dengan ransangan persekitaran. Jika tidak diatasi dengan betul ia boleh melarat dan berlakunya “perang dunia ke-3? Hanya lelaki yang bersemangat waja sahaja mampu melayan karenah mereka.
  • Sukar membuat keputusan – ini juga memberi satu masalah kepada individu disekelilingnya. Setiap hari kita perlu membuat keputusan, kesukaran membuat keputusan bukan sahaja merugikan masa wanita tersebut malah kesannya juga dirasai oleh orang lain. Hanya lelaki yang bersemangat waja sahaja mampu melayan karenah mereka.
  • Manja berlebihan – terlalu garang pun tidak ok, terlalu manja pun tidak ok sebenarnya. Ini kerana permintaan untuk bermanja-manja secara berlebihan bukan sahaja menyebabkan ketidakselesaan individu terbabit malahan rasa kurang senang masyarakat sekeliling yang memerhatikannya. Hanya lelaki yang bersemangat waja sahaja mampu melayan karenah mereka.
  • Permintaan yang tidak relevan – kadang-kadang hal ini membuatkan individu yang terlibat (biasanya lelaki la) berfikir apa yang cuba dibuktikan sebenarnya? Menguji kesetiaan? Mengkaji kesungguhan? Menilai keikhlasan? Manakan tidak lelaki menjadi mangsa keadaan dengan permintaan yang bukan-bukan, mereka tahu wanita sakit tapi perlukah permintaan yang tidak relevan itu. Untuk menyelamatkan keadaan lelaki terpaksa membuat perjanjiaan setinggi gunung. Hanya lelaki yang bersemangat waja sahaja mampu melayan karenah mereka.
  • Bercakap dahulu baru fikir – ini memang kerap berlaku tidak kira tempat dan masa, kekerapan itu berkali ganda ketika mereka sedang haid, percayalah. Mereka akan mengeluarkan kata-kata indah ataupun yang menyakitkan tanpa berfikir dahulu. Tak percaya? Cobalah sendiri pada teman atau pasangan anda. Lelaki berfikir dahulu baru bercakap, wanita cakap dulu baru berfikir. Hanya lelaki yang bersemangat waja sahaja mampu melayan karenah mereka.

Terima kasih kepada rakan-rakan yang sudi berkongsi pengalaman mereka, anda bila lagi?